A Veszprémi Főegyházmegye Boldog Gizella tiszteletére szervezett ünnepi programjai május 10-én 18 órakor Dániából,  Naestved városból érkezett Herlufsholm-i templomi énekegyüttes koncertje nyitotta meg.  

Herlufsholm korábban bencés apátság volt, majd a reformáció idejében az evangélikus egyház átvette, és egy gazdag dán előkelő megalapította Dániának az első kórusiskoláját, ami napjainkban az Oxford vagy a Cambridge-nek felel meg.

A csodálatos hangverseny első részben dán darabokat adtak elő, ráadásul az első három darab a kórus tagjainak a kompozíciói, a karmesternek és feleségének, valamint az egyik kórustagnak a darabjai voltak. A folytatásban a leghíresebb Karl Nielsen késő romantikus zeneszerzőnek egy húsvéti feldolgozását hallhatta a közönség.  

A hangversenyt színesítette a kórus, amikor is a szaxofon bekapcsolódott egy nagyon izgalmas svéd darabba. A folytatásban a szaxofon és az orgona hangja varázsolta el a hallgatóságot, majd a koncert végén egy angol zeneszerző  James Whitbourn gyönyörű, lélekemelő teljes miséjét adták elő, amiben szaxofon szinte főszerepet kapott. Kicsit olyan volt, mint egy Muszorgszkij kiállítás, mindig a szaxofon vitte át egyik tételből a másikat.

Nagyon érdekes, szép és megható koncertet hallhattunk, ami méltó módon nyitatta meg Boldog Gizella ünnepét. A hétvége programjait itt olvashatják: https://www.veszpremiersekseg.hu/a-veszpremi-foegyhazmegye-gizella-napi-programajai/

Címkék:
 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »