Nem mindennapi idegenvezetéssel, személyesen dr. Udvardy György érsekkel járhatták végig a megújult Érseki Palota egyes helyiségeit és a Szent Mihály Főszékesegyházat a Gizella Napokra érkezők május 11-én, szombaton.

A főpásztor, aki 2019 óta szívügyének tekinti a veszprémi várnegyed 250 éve nem tapasztalt történelmi megújulását, nagy szakértelemmel és az eredetileg építtető elődeiről is nagy tisztelettel beszélt a közel 50 fős hallgatóságának a beruházás indításának hátteréről (a 2023-as Európa Kulturális Főváros évadhoz kapcsolódóan), a barokk kor után egységesen megújuló 18 épület eddigi munkafolyamatairól és eredményeiről, a rendkívül összetett organizációs, építészeti, műemlékvédelmi munkálatok összehangolásáról, valamint az ezzel járó döntésekről, kihívásokról.

Személyes tárlatvezetését Dr. Udvardy György érsek természetesen a hit, az egyház kontextusába is helyezte, hiszen ahogy hangsúlyozta, e monumentális fejlesztésnek is az egyházmegyében élők üdvösségének szolgálatában kell állnia. A hallgatóság bepillantást kaphatott az Érseki Palota lépcsőházának, az úgynevezett vesztibülnek, a díszteremnek és a Metszet-szalonnak a megújulási rejtelmeibe, valamint kisétálhatott, a nagyközönség számára ritkán elérhető, erkélyre és teraszra.

A főpásztor ezután a Szent Mihály Főszékesegyházba invitálta a látogatóit, akik az ő olvasatában is megismerhették röviden a Szent István korabeli ősi székesegyházunk történelmét, az 1910-es és 1975-ös felújítás főbb ismérveit, valamint az ezekből fakadó dilemmákat a jelen, 21. századi megújulás során, legyen szó a falfestésről, az üvegablakok vagy az orgona megújulásáról. Az érsek kitért a főszékesegyház Szent György Kápolnával, mint ismételten keresztelőkápolnává alakítandó épület, közvetlen kapcsolódására 2025-től, valamint kérdésre válaszolva elmondta, hogy a jelenleg itt elhelyezett Gizella-ereklye a várprojekt befejezése után a Gizella Kápolnában lesz majd megtekinthető.

Címkék:
 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »